Friday, January 09, 2015

2015 with New Phone, maybe?

Assalamualaikum guys. Dah lama guwa tak menaip kat sini.
Almaklum ler student, busyyy hewhew~
Dengan study, stuDYING, stuDIED.
Dengan clubs, society, humanitarian what-so-everrr.
Dengan kerja #eh
Yes, currently I'm working as teacher English and Mathematics (level BODMAS - Bracket over Divide ÷ Multiple x Additional + Subtract) at Kumon Wangsa Maju, bersebelahan dengan Wangsa Walk, atas Domino's Pizza *k tak perlu pun direction nih muahaha~

And I start my 1/1/2015, with some small gathering with my relatives
Then on 3rd Jan I had an exam. Islamic Civilization as I'm taking History as my majoring
7th Jan, with 2 papers, morning and evening but Alhamdullillah, I managed to answer well both paper compared to my 1st paper which was on 26th Dec, last year T_T
My last paper is tomorrow morning, Introduction to Sociology (SOCA)

Then, on 7th Jan's night, I broke my own phone by step on it.. Silly Ainaa~ >.<"
Lepas tu pergi kedai phone, depa habaq kalau nak betulkan screen Sony ZR, about RM400
K, baik beli phone baru, ye dak? *big grin*

my current phone. bila on, jadi camni. tapi disebabkan aku set phone ni akan terus connect dgn wifi aku, then mmg aku dgr bunyi received beribu-riban whatsApp dan ratusan msg. harharhar~ tapi tak blh baca. sorry guys.

So, disebabkan dah takde semangat nak belajar SOCA,
aku pun mula la duk mengugel phone baru
Dan bagi aku, aku amik kisah pasal 6 perkara:

  • Quad-Core
  • RAM dia at least 2GB
  • Back camera at least 8MP, preferably 13MP
  • Front camera at least 2MP, preferably 5MP
  • Google Android 4.2 la at least. Preferable 4.4 Kitkat
  • Harga bawah RM1,000



And here's some of my review on some phone yang guwa agak berminat: ~

1. Redmi Note (under Xiaomi)

  • 8-Core MTK 6592 1.7GHz processor Cortex-A7
  • 1.7G 2GB RAM
  • 13MP back | 5MP front camera
  • Android OS, v4.2 (Jelly Bean) optimized with MIUI
  • RM 509

2. Redmi Note 4G (under Xiaomi)

  • Qualcomm Snapdragon 400 MSM8928, Quad-core 1.6GHz processor
  • 2GB RAM
  • 13MP back | 5MP front camera
  • Android 4.4 optimized with MIUI version 5
  • RM 589
p.s Walaupun nampak mcm cikai, dengan not famous brand, tapi specs dia melepasi requirement aku, ok la, Harga pun umpph *thumbs up*




3. Xiaomi Mi4

  • Snapdragon Qualcomm 801 2.5ghz quad core processor
  • 3GB RAM
  • 13MP back | 8MP front camera **with upgraded f1.8 apeture which is more capable of handling darker situation
  • Android OS, v4.4.3 (KitKat) with MIUI 5.0
  • RM1,000



4. Huawei Honor 3C

  • Quad-core 1.3 GHz Cortex-A7
  • 2GB RAM
  • 8MP back | 5MP front camera
  • Android OS, v4.2.2 (Jelly Bean)
  • RM499





5. Huawei Ascend G7


  • Qualcomm Snapdragon Quad-Core 1.2Ghz
  • 2GB RAM
  • 13MP back | 5MP front camera
  • Android OS, v4.4.2 (KitKat)
  • RM999







6. Huawei Honor 6

  • Kirin 920 Octa-Core 1.7Ghz
  • 3GB RAM
  • 13MP back | 5MP front camera
  • Android 4.4 + EMUI 2.3
  • RM999











7. Asus Zenfone 5

  • Intel Atom Z2560 1.6 GHz MultiCore CPU
  • 2GB RAM
  • 8MP back | 2MP front camera
  • Android 4.3 (Jelly Bean) *will update to 4.4 KitKat with ASUS ZenUI.
  • RM519












8. Asus Zenfone 6

  • Intel®Atom™ Processor 2560 1.6 GHz
  • 2GB RAM
  • 13MP back | 2MP front camera
  • Android 4.3 (Jelly Bean) *will update to 4.4 KitKat with ASUS ZenUI.
  • RM699












p.s might be, I'm no longer Sony user. Mahai naa. sobs

p.s Sony Samsung Apple yang hebathebat tu dengan jenama yang wow-wee, of course out of my reach la sebab for sure more than RM1,000.. For Lenovo HTC, they got too many products with different specs. So, malas la nak review. Huhu~ Semua hp atas ni, aku review dari their own website tapi ada beberapa specs yang tak specific, so aku review dari website ni http://www.gsmarena.com/ Pastu, macam HTC depa takdak website Msia jadi payah nak review and check haah. Doakan abah and mak bagi duit hp baru. Huhuhu~ ameeeen 

3 comments:

Ai Syah said...

assalamualaikum.

sy xpndai nk beli hnfon tgok spec..
hehe..kalau kena tipu pun tak tau la gamaknya.

ainaakz said...

Wa'alaikummussalam.. La, kena rajin gugel tgk2 dulu. Pastu baru g kedai, survey. And always tny ORI KE A.P? Tapi yg tu sllunya dorang xtau la tipu ke takk. Sbb kita pn xtau beza A.P. ke Ori :)

NJihe.am said...

Salam singgah, jemput segmen: novel diagnosis, header, topup,
vector art, tudung bawal untuk dimenangi..
http://studioous.blogspot.com/2015/02/1st-segmen-kerjaya-blogger-ipt-by.html